Leefklimaat

  >  Leefklimaat

MP Atelier bestaat uit één groep. De groepsgrootte is maximaal 10 kinderen per dag, in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, uitzonderingen qua leeftijd daargelaten. De groep is gevestigd in een geheel apart ingericht Atelier dat verbonden is aan het woonhuis van de eigenaresse. 

Dit geeft een huiselijk, veilig en kleinschalig gevoel. Het Atelier heeft een eigen ingang, dat aan de straatzijde toegankelijk is. Via de achteruitgang kunnen de kinderen buitenspelen in een zeer grote tuin die geheel is afgeschermd door schuttingen. Voor wat betreft de sfeer van de inrichting in het Atelier is bewust gekozen om zoveel mogelijk rust uit te stralen middels diverse wittinten. De bedoeling hiervan is dat de kinderen niet door hun omgeving overprikkeld raken. 

Het idee erachter is dat de kinderen, en hun creaties de kleur aanbrengen in het Atelier. De ramen in het Atelier geven een fijn daglicht, deze blijven dan ook vrij van raamschilderingen en er wordt niets opgeplakt. Alles op de groep heeft een vaste plek. Op deze manier is het voor de kinderen duidelijk waar materialen, gereedschap etc. liggen. De materialen van de groep zijn afgestemd op het leeftijdsniveau en interesses van de kinderen en zullen naargelang worden aangepast. Het Atelier is verdeeld in verschillende hoeken zoals; de keukenhoek, knutselhoek, relaxhoek. De keukenhoek is uitermate geschikt om een taart, cake of koekjes te bakken. Het grootste gedeelte op de groep is natuurlijk de plek waar er geknutseld wordt, in de grote kast is voldoende materiaal aanwezig. Als er behoeften is aan ontspanning, kan dit in de relaxhoek waar boeken & comicstrips gelezen kunnen worden of tijdens de MP Atelier Game Time, kan er op de Wii gegamed kan worden. 

Ook de enorme tuin (400m2) van het Atelier is ingedeeld in hoeken, er is een actieve speelhoek: met een grote ingegraven trampoline en een klimrek. In een andere hoek van de tuin, dichtbij het Atelier staan twee tuinhuisjes die met elkaar verbonden zijn doormiddel van een overkapping. De overkapping dient als een plek om “te chillen” en om op een hete zomerdag in de schaduw te zitten. De eethoek biedt de gelegenheid om aan de grote picknicktafel gezamenlijk te eten of gezellig te praten. Al deze “functionele hoeken”, zorgen ervoor dat kinderen de mogelijkheid hebben om zich af en toe terug te trekken, naargelang behoeften. 

Gezamenlijk Eten bij MP Atelier
Het eten is een sociaal gebeuren bij MP Atelier. Tijdens deze momenten is er aandacht voor elkaar, de schooldag zal besproken worden en er wordt besproken, welke creaties er die dag gemaakt/afgemaakt worden. Het gaat hierbij niet alleen om eten & drinken, maar ook om het contact met elkaar, het is een dagelijks terugkerend moment en voor de kinderen daardoor een moment van rust. De eetmomenten geven structuur aan de dag, dit gebeurt altijd met zijn allen aan tafel en iedereen mag helpen met tafeldekken en afruimen.